- Dette er en eksistensiell krise for de mindre bedriftene, det er akutt behov for en strømpakke

Bilde av Hilde Widerøe Wibe er daglig leder i Norske Trevarer.

Hilde Widerøe Wibe er daglig leder i Norske Trevarer.

Halvparten av norske trevarebedrifter opplever en økning i strømregningene på 100 prosent eller mer. For mange små og mellomstore bedrifter er de høye strømprisene en akutt, eksistensiell krise, og de kommer på toppen av koronautfordringer og økte råvarepriser. Norske Trevarer krever nå kompenserende strømpakker.

Bransjeorganisasjonen Norske Trevarer har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine nærmere 300 medlemsbedrifter om hvordan de økte strømprisene påvirker situasjonen ute i bedriftene.

Denne uka tok daglig leder Hilde Widerøe Wibe bladet fra munnen i et intervju med avisa Klassekampen, der hun utfordrer regjeringen til å komme med kompenserende tiltak overfor små og mellomstore bedrifter.

Norske Trevarer gikk i et intervju med Klassekampen ut med en kraftig oppfordring overfor norske myndigheter om strømpakker med økonomisk hjelp til små og mellomstore bedrifter (faksimile).

- Noen av våre bedrifter melder tilbake til oss at hvis de ikke får kompensert for de økte strømutgiftene, så kan dette være en direkte trussel mot videre eksistens.

Vil ha myndighetene på banen
- Nesten alle trevarebedriftene i Norge er i kategorien små og mellomstore bedrifter, og de har ikke de samme mulighetene som de større bedriftene til å sikre seg over år. De fleste er dermed prisgitt spotprisen på strøm, sier Widerøe Wibe, og understreker samtidig at ingen kunne være forberedt på denne vinterens nærmest eksplosive økning i strømprisene.

- Bedriftene har ingen mulighet til å kompensere for denne situasjonen ute i markedet, i hvert fall ikke raskt nok. I tillegg ville det slå veldig uheldig ut i konkurransen med utenlandske produkter. Dermed må våre bedrifter i stor grad ta kostnaden sjøl, sier Hilde Widerøe Wibe.

- Mange av trevarebedriftene er lokale hjørnesteinsbedrifter i distriktene, de er bærebjelkene i sine lokalsamfunn, og de står for nettopp den type produksjon og bærekraftig verdiskapning som regjeringen ønsker seg enda mer av.


Får ikke økt prisene i markedet raskt nok
En så kraftig prisøkning på strøm som vi har opplevd i Norge denne vinteren påvirker også bedriftenes likviditet i stor grad, og dette fører da til kraftig reduserte muligheter for videreutvikling og nødvendige investeringer.

- Noen av våre medlemmer rapporterer om at de har knepet inn strømforbruket med 10-15 prosent. Men det er ikke så mye hjelp i det når de totale energikostnadene likevel øker med det mangedobbelte, for mange med rundt 100 prosent og mer, påpeker trevaresjefen.

- Situasjonen kan ikke fortsette slik. Det er derfor vi nå etterlyser tiltak og strømpakker fra myndighetene, spesielt overfor de små og mellomstore bedriftene.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: