Norske ungdommer velger yrkesfag som aldri før, og andelen av jenter som velger bygg- og anleggsteknikk er nå rekordhøy. Denne trenden bekreftes også ved Borgund videregående skole i Ålesund, der 22 av elevene innen bygg- og anleggsteknikk nå er jenter.
- Andelen av jenter hos oss har ligget jevnt lavt fram til i år, men dette skoleåret har vi fått et skikkelig hopp. Nå håper vi at dette er en trend som bare vil fortsette, sier avdelingsleder for bygg- og anleggsteknikk ved Borgund videregående skole, Marte Brandsegg.
- Det er flere og flere ungdommer som søker seg til yrkesfagene, og det er stor etterspørsel i næringslivet etter ungdommer med yrkesfaglig utdanning. I år hadde vi ventelister på alle klassene våre både på Vg1 og Vg2 i bygg- og anleggsteknikk.
- Ekstra fokus på jenter
Borgund videregående skole tilbyr mange ulike retninger innen yrkesfag, og med rundt 1000 elever og 230 ansatte er skolen en av de største videregående skolene i Møre og Romsdal. Av rundt 135 elever på Vg1 og Vg2 innen bygg- og anleggsteknikk er det i år 22 jenter.
- Vi har ekstra fokus på det å rekruttere jenter innen yrkesfagene, og bedriftene og bransjene setter også stor pris på at flere jenter velger å fortsette yrkesfagløpet gjennom å bli lærlinger og ta fagbrev og svennebrev etter at de er ferdig på Vg1 og Vg2, sier avdelingslederen ved Borgund videregående skole.
- I år har vi startet opp med egne jentesamlinger innen bygg- og anleggsteknikk, og vi legger til rette for at jentene kan møtes etter skoletid for å prate sammen og bygge relasjoner, både faglig og sosialt. Vi tror at flere jenter på yrkesfagene også vil kunne føre til at flere gutter velger bygg- og anleggsteknikk, mener Marte Brandsegg, og viser til at skolen har et tett samarbeid med opplæringskontoret ByggOpp Møre og Romsdal.
- Veldig gode nyheter
- Det er veldig gode nyheter at flere elever velger yrkesfag, uttaler kunnskapsminister Tonje Brenna til nettstedet Regjeringen.no.
- Så er det også veldig bra at flere jenter får øynene opp for mulighetene innen fag som bygg, teknologi og industrifag. Regjeringen satser tungt på yrkesfag, og i år bruker vi én milliard kroner på å styrke videregående opplæring.
I 2013 var knappe fem prosent av elevene på bygg- og anleggsteknikk jenter, mens drøye 12 prosent av elevene på teknologi- og industrifag var jenter. I år er andelen jenter henholdsvis 11 og 18 prosent i Norge. Det har altså aldri vært flere jenter som søkte seg til disse fagene enn i år.
– Hvis vi skal oppnå bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet, må flere jenter og gutter velge utradisjonelt i opplæring og utdanning. Derfor er det positivt at vi nå ser en økning av jenter som søker seg til noen av de guttedominerte utdanningsprogrammene, sier Brenna.