Har startet opp ny ordning for retur av treemballasje og godkjent nytt trereturselskap
Andreas Lie er daglig leder i trevarebedriften Røyrås Treindustri AS på Finsland i Agder.
Andreas Lie er daglig leder i trevarebedriften Røyrås Treindustri AS på Finsland i Agder.
Miljødirektoratet har nå godkjent Norges første og så langt eneste returselskap for treemballasje, Treretur AS. Den nye returordningen skal driftes av Grønt Punkt Norge og ordningen gjelder fra 1. januar i år.
- Det har vært en lang prosess å få på plass Treretur, men nå er vi godkjent, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge AS.
Medlemmer av Grønt Punkt Norge tar allerede produsentansvar for plast, kartong, bølge- og massivpapp, brunt papir, glass og metall. Med godkjenningen av Treretur vil medlemmene nå også ta det lovpålagte ansvaret for treemballasje, og dermed oppfyller de alle krav i avfallsforskriften.
- I mangel på et godkjent returselskap for tre har det fram til nå vært umulig å innfri dette kravet, sier Røine.
Treemballasje omfatter blant annet spesialpaller, engangspaller, kabeltromler, trebobiner, trekasser, karmer og avstivere rundt produkter.
I følge Grønt Punkt Norge er det allerede et velfungerende gjenbruks- og gjenvinningssystem for treemballasje her i landet.
- Det er derfor viktig å etablere returordningen i det som allerede fungerer godt. Vi har nå inngått rapporteringsavtaler med de største innsamlerne av treemballasje og flere er under signering, sier Jaana Røine.
- Vil føre til økt fokus på ombruk
- Nå er dette fortsatt veldig ferskt for oss, så vi har ikke fått satt oss skikkelig inn i alle detaljene rundt den nye returordningen, men jeg tror dette vil føre til økt fokus på ombruk og bedre kvalitet på treemballasjen som lages, sier daglig leder Andreas Lie i Røyrås Treindustri AS.
Trevarebedriften på Finsland i Agder produserer hele spekteret av treemballasje, med alt fra paller, kasser, spesialemballasje og pallekarmer. Firmaet omsatte i fjor for rundt 120 millioner kroner, og leverer treemballasje til industri- og produksjonsbedrifter innen mat, fisk, stål og aluminium.
- Vi lager kasser som kan lagre alt fra 50 kilo og opp til seks tonn, og veldig mye av det vi produserer går til eksportmarkedet over hele verden, sier Røyrås-sjefen.
- Vi som produsenter skal nå ta et enda større ansvar for den treemballasjen vi tilfører markedet. Dette innebærer en ekstra avgift som skal brukes til mer ombruk av treemballasje og økt fokus på bærekraft på dette området, sier Andreas Lie, og viser til at ordningen i første omgang i mindre grad vil berøre eksport av treemballasje.
- Vi er positive til den nye ordningen og håper den vil gå seg til på en fin måte. Jeg tror det vil føre til bedre kvalitet på treemballasjen og mer ombruk av det som lages. På sikt tror jeg også dette vil være en styrke for omdømmet vårt, ikke bare for oss som bedrift, men for trevarebransjen som helhet.