- Ting har endret seg de siste årene. Vi har i langt større grad blitt en snekkerbedrift som lager trapper og tar på oss spesialoppdrag som ikke andre gjør. Det gjør at vi trenger flere fagfolk og flinke snekkere, men da står vi overfor ei ganske stor utfordring: Tilgangen på lærlinger. Vi ligger litt for langt unna der ungdommene er.
Aller helst ville han hatt et Vg2-tilbud i treteknikk ved den videregående skolen i Mandal, daglig leder Dan Langhoff ved Sjølingstad snekkerverksted AS på Vigeland i Lindenes kommune, som ligger bare et kvarters kjøretur unna sørlandsbyen.
Men sjøl om det har skjedd mye positivt innen trevarebransjen i Agder de siste årene, så er neppe et nytt snekkerfagtilbud i Mandal en særlig realistisk drøm med det aller første. Men kanskje er det andre ting ved det som nå skjer i trevarebransjen i Agder som vil få det til å dryppe mer også på snekkerverkstedet på Sjølingstad?
Først enkeltmannsforetak, så AS i 1999
Det var Dans far, Knud Langhoff, som stiftet selskapet for godt over 20 år siden. Siden det har Dan vært daglig leder ved trevarebedriften på Vigeland.
- Vi leverer pynteklosser til byggvareforretninger i hele Norge, og det var i stor grad dette vi bygde oss opp på i starten. Men de siste årene har vi altså utviklet oss mer i retning av et spesialisert snekker- og trappeverksted der vi i større grad trenger fagfolk med svennebrev.
Ansatt flinke folk i trevarebransjen
- Trevarebransjen i Agder har vært heldige og fått på plass dyktige personer som jobber til det beste for bransjen og snekkerfaget i Agder, og da skjer det jo mye bra over tid. Vi har gått fra en håndfull lærlinger til tett på 50 i løpet av få år, så det er veldig trivelig å se hva som skjer nå.
- Samtidig har vi bedriftene som ligger litt for langt unna der skolene ligger fortsatt en utfordring med rekrutteringen. Vigeland ligger en times kjøretur unna Kristiansand og skoletilbudet der, og det viser seg å være litt i lengste laget for de fleste ungdommene.
- Vi som kommer fra Vigeland og området rundt her er vant med å kjøre til Kristiansand, men motsatt virker det dobbelt så langt, og dermed mister vi muligheten til å rekruttere mange av de ungdommene vi kunne trengt som lærlinger, mener Langhoff.
- Tror ikke vi kommer utenom
- Jeg tror derfor at løsningen for slike bedrifter som oss, som ligger en time eller mer unna skoletilbudene i byene, vi må hver for oss og sammen med bransjen og andre bedrifter i samme situasjon, være enda dyktigere til å gjøre oss kjent overfor ungdommene i vår egen region og i vårt eget nærområde.
- Vi må vise oss fram overfor de yngre allerede mens de går på ungdomsskolen og løfte fram snekkerfaget så tidlig som mulig. Det er naturligvis veldig krevende for små og mellomstore bedrifter å sette av tid til slike ting, men jeg tror ikke vi kommer utenom hvis vi skal trekke til oss flinke ungdommer.
- Mange av dem kjenner ikke til oss og de har knapt nok hørt om snekkerfaget, så vi har en betydelig jobb å gjøre. Samtidig er det veldig mye positivt som skjer innenfor vår bransje nå, så jeg tror tida er på vår side.