- Gjennom internship-ansettelsen fikk jeg en veldig relevant og spennende sommerjobb, der jeg som NTNU-student fikk god innsikt i trevarebedriften Grande og ansvaret for selskapets aller første bærekraftrapport.
Ingvild Høilo Ognstad er nå godt i gang med fjerde året som masterstudent innen energi og miljø ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.
- Gjennom friluftsgruppa ved NTNU fikk jeg høre om internshipsatsingen i Åndalsnes og Rauma, der det også er fantastiske muligheter for klatring og toppturer i Romsdalsfjellene. Det ble en fin miks, forteller Ingvild.
Midlertidig ansettelse
En internship-kontrakt er en midlertidig ansettelse for studenter, hvor man over en kortere tidsperiode får jobbe med relevante arbeidsoppgaver og får et innblikk i en vanlig arbeidsdag i bedriften.
- I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt på at jeg skulle jobbe i en trevarebedrift, men da prosjektene ble listet opp, så ble dette en veldig relevant jobb for meg som studerer energi og miljø ved NTNU.
Ni raumabedrifter deltok under årets internshipsatsing, der de 11 studentene fra NTNU og Norges Handelshøyskole (NHH) ble fordelt på prosjekter og arbeidsoppgaver som bedriftene hadde presentert.
- Viktig med bærekraftfokus
- Det ble en fantastisk fin sommer for min del. Det ble veldig utbytterikt også faglig sett gjennom at vi i løpet av sommeren fikk jobbet fram Grandes aller første bærekraftrapport.
- Det er viktig at bedriftene tar tak i og systematiserer bærekraftarbeidet sitt så fort som mulig, for det vil komme stadige nye lover, regler og lovpålagte miljøtiltak som bedriftene bare må rette seg etter.
- Man blir nødt til å dokumentere alle deler av produksjonen, hvor de ulike delene i produktet kommer fra, og hvor stort fotavtrykk hvert enkelt produkt eller tjeneste har.
Første miljøfyrtårn
I 2009 ble Grande Fabrikker AS den første bedriften i norsk trevarebransje som ble sertifisert som miljøfyrtårn. Samme år ble trevarebedriften også det første selskapet som ble miljøfyrtårnsertifisert i Rauma kommune, og siden har Grande blitt resertifisert hvert tredje år.
- Vår sin satsing på miljø og bærekraft startet for over 25 år siden. Da laget vi vår første miljøredegjørelse som blant annet beskrev hvordan vi skulle håndtere avfall og transporterte produkter. Dette var et resultat av at kundene våre begynte å spørre om hvordan vi tok hensyn til miljøet, sier Torbjørn Hjelden, som er daglig leder og medeier i Grande Fabrikker AS.
- I 2018 fikk vi svanemerket en stor del av produktspekteret vårt, og i år fikk vi vår andre svanemerkelisens. Vi er skikkelig stolt over at vi er den første bedriften som fikk svanemerket et kjøkken som i sin helhet er produsert i Norge, og nå har vi altså fått på plass vår aller første bærekraftrapport, sier Hjelden.
- Det er jeg også veldig stolt over at vi har fått til. Jeg tror norsk trevarebransje har mange fortrinn på bærekraftområdet, og det må vi utnytte. Jeg er veldig godt fornøyd med jobben som Ingvild har gjort for oss, og med det vi får ut av å være en del av internshipsatsingen i Romsdalen.