Friskole med 550 elever har suksess med koblingen mellom yrkesfag og livssyn
Werner Larsen (i midten) har de siste ni årene vært faglærer ved Tryggheim videregående skole på Jæren i Rogaland, som i år har rundt 550 elever.
Werner Larsen (i midten) har de siste ni årene vært faglærer ved Tryggheim videregående skole på Jæren i Rogaland, som i år har rundt 550 elever.
- Det som skiller vår skole fra de fleste andre videregående skolene er at vi har et kristent grunnsyn. Vi har en kort andakt hver morgen og to timer med kristendomsundervisning i uka. Mange av linjene våre selger seg nesten sjøl, men vi skulle gjerne hatt flere snekkerelever.
Dette sier Werner Larsen ved Tryggheim videregående skole på Nærbø i Rogaland, som er en privateid friskole med rundt 550 elever. Larsen har de siste ni årene jobbet som faglærer innen bygg- og anleggsteknikk ved skolen, og han har svennebrev og bred kompetanse som trevaresnekker og møbelsnekker.
- Jeg trives fantastisk godt i denne jobben, og for meg gir det ekstra mening å jobbe ved en skole som kombinerer yrkesfag og håndverk med et kristent livssyn. Kristen tro er noe vi ønsker å dele, men vi har mange elever her ved skolen som ikke har et kristent grunnsyn, og det har vi naturligvis ingen problemer med.
- Skulle gjerne hatt flere snekkerelever
Tryggheim videregående skole har Vg2-tilbud i tømrerfaget, anleggsteknikk, betong og mur, i tillegg til treteknikk (snekkerfaget).
- Elevene går første året i bygg- og anleggsteknikk, og så spesialiserer de seg det andre året. I år har vi fire elever i Vg2-treteknikk, og da er det jo helt marginalt at vi får det til. Det betinger at vi har et kombinert Vg2-løp sammen med tømrerfaget, der snekkerelevene har fellesfagene sammen med tømrerelevene. I tillegg har de yrkesundervisning i treteknikkfagene og yrkesfaglig fordypning (YFF) ute i bedriftene.
- På grunn av et tett og godt samarbeid med Rogaland Tresenter og trevarebransjen i Rogaland, har det alltid gått greit å fått til et opplegg med yrkesfaglig fordjupning. Trevarebedriftene er veldig positive til dette, og det er vi naturligvis takknemlige for, sier Werner Larsen.
- Som oftest har det også gått veldig greit å få tilgang på læreplasser ute i bedriftene når snekkerelevene skal over i to år med læretid før de kan avlegge svenneprøven.
- Utfordringer med snekkerfaget
Tryggheim videregående skole har lange tradisjoner innen snekkerfaget, men det har likevel vist seg krevende å ha nok elever til å kunne ha et stabilt tilbud over flere år innen Vg2-treteknikk.
- De siste årene har vi hatt treteknikk-klasser omtrent annet hvert år. Tømrerfaget selger seg nærmest sjøl, men det har altså vært mer krevende med snekkerfaget, sier faglæreren ved Tryggheim videregående skole.
- Jeg tror det kommer til å bli krevende også i fortsettelsen, samtidig er jeg også optimistisk på vegne av snekkerfaget. Men trevarebransjen er avhengig av å kunne tilby konkurransedyktige betingelser. Dette betinger bedre lønnsomhet i mange av trevarebedriftene, og det er det jo ikke gjort over natta å få til.
- Men det er positive ting som skjer i trevarebransjen nå, og vi kommer til å trenge mange flinke fagfolk i snekkeryrket. Jeg tror dette er en bransje for framtida med dagens fokus på miljø, bærekraft og grønne næringer.