- Dette er en unik mulighet for våre ansatte til å få svennebrev i snekkerfaget på. Jeg tror de aller fleste vil ha gjennomført hele løpet og fått svennebrevet i løpet av de nærmeste månedene.
Dette sier fabrikksjef Kenneth Kompalla ved Hagen AS i Stryn. Trevarebedriften har rundt 120 ansatte, der i underkant av 70 jobber i produksjonen, og mange av dem vil gjerne utdanne seg som snekker.
- De har rikelig med erfaring og relevant praksis, men de mangler den nødvendige teoridelen som grunnlag for å kunne få beviset på at man er ferdig utdannet i snekkerfaget: Svennebrevet.
Komplett materiell
- Nå har vi endelig fått på plass et komplett og godt gjennomarbeidet undervisningsmateriell som leder fram til svennebrev i snekkerfaget, og det i alle tre fordypningskategoriene, både innen dører/vinduer, trapp og innredninger, sier daglig leder Jan Larsen i opplæringskontoret Tre-Ringen.
Sammen med lederen for forretnings- og medlemsutvikling i Norske Trevarer, Monica Wærdahl-Eriksen, har Larsen hatt hovedansvaret for å jobbe fram det nye teori- og utdanningstilbudet.
- Dette er en unik mulighet for ansatte i trevarebransjen med minimum tre års praksis, sier Jan Larsen.
- Det er et stort behov for rekruttering og fagkompetanse i norsk trevarebransje. Målet med det nye utdanningstilbudet er altså å gjøre det lettere for ansatte i trevarebedriftene å ta teorien som er nødvendig for å kunne få godkjent svennebrev i snekkerfaget.
10 av de ansatte deltar
- Nå er 10 av våre ansatte med på dette opplegget, men målt ut ifra interessen hos oss kunne vi hatt enda flere med på dette tilbudet, sier Kenneth Kompalla ved Hagen AS i Stryn.
- Mange har flere års erfaring i produksjonen, og dette er altså en gyllen mulighet for dem. Her får man tatt i bruk den erfaringen man har til å lære enda mer, og ikke minst til å bli kjent med flere deler av produksjonen i bedriften, sier fabrikksjefen ved Hagen AS.
- Gjennomført svennebrev gir også lønnsøkning, samtidig som det gir mer variasjon i hvilke deler av produksjonen man kan ta del i. Dette betyr mye for de ansatte, men det betyr også veldig mye for bedriften, både gjennom at vi får ansatte med høyere kompetanse og gjennom at vi får flere som får større totalforståelse for produksjonen, sier Kenneth Kompalla.
Enda bedre enn vi kunne håpe på
- Hovedinntrykket vårt så langt er at trevarebransjen har fått på plass et utdanningsopplegg som har blitt enda bedre enn vi kunne håpe på da vi startet opp i fjor, sier Jan Larsen.
- Nå er det rundt 50 ansatte i norske trevarebedrifter som er med på dette opplegget, og jeg tror de aller, aller fleste av dem vil gjennomføre teoridelen av svennebrevet og fortsette løpet helt fram til ferdig svennebrev.