Innovativt samarbeid om utviklingen av fremtidens dør i et nordisk inneklima

Publisert

Karl-Christian Mahnert er seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt. Han har vært prosjektleder for NorFremDør-prosjektet, som er et samarbeid med trevarebedriften Nordic Door AS og er støttet av Innovasjon Norge.

- Vi har lært veldig mye av hverandre i dette prosjektet, og vi kom et godt stykke nærmere målet om å lage framtidas innerdør for et nordisk inneklima.

Dette sier seniorforsker Karl-Christian Mahnert ved Norsk Treteknisk Institutt. Siden oppstarten i 2020 har han vært prosjektleder for innovasjonsprosjektet TreFremDør i samarbeid med trevarebedriften Nordic Door AS.

- Vi har hatt fokus på innovasjon, formstabilitet, høy materialkvalitet og et markedsledende lavt klimaavtrykk, forteller seniorforskeren.

- Målet var at dette skulle bidra til å gi Nordic Door et markedsfortrinn og styrke bedriftens konkurranseevne. I tillegg jobbet vi med kvalitetsforbedringer som skulle forlenge dørens levetid.

Klimalogging av lokalene
- Det er viktig at fuktigheten i produksjonslokalene er så likt som mulig når en dør produseres, slik unngå man oppbygging av spenninger i produktet og sikrer at døren får god formstabilitet når den er i bruk.

- En forutsetning for dette er at klimaet og klimasvingningene i de ulike delene av lagrings- og produksjonslokalene er godt kjent, forteller Mahnert.

- Vi bisto derfor Nordic Door med å få på plass et fjernavlesbart system til måling av klimaet i fabrikklokalene. Resultater fra klimamålingene ble brukt for å identifisere tiltak for å oppgradere og endre både lokaler og rutiner.

- Positivt for begge parter
- Prosjektet har vært veldig positivt for begge parter. Nordic Door har kunnet benytte seg av den brede fagkunnskapen som er tilgjengelig hos oss, og vi har fått et godt innblikk i en nokså komplisert produksjonsprosess, sier seniorforsker Karl-Christian Mahnert ved Treteknisk.

- Samarbeidet har bidratt til økt forståelse og innsikt i miljøpåvirkningen fra produksjonen, og Nordic Door er nå bedre rustet til å svare på de økende kravene til miljødokumentasjon.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: