Både daglig leder i Norske Trevarer, Hilde Widerøe Wibe, og adm. direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen har sterkt oppfordret trevarebransjen til å jobbe også lokalt med å fortelle om den svært krevende situasjonen i byggenæringen. Denne uka møtte Grande-sjef Torbjørn Hjelden raumaordfører Yvonne Wold.
- Fra sentralt hold jobber vi aktivt inn mot regjeringen og det politiske miljøet for å få på plass bedre rammebetingelser for trevarebransjen og byggenæringen, sier Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer.
- Men det er også veldig viktig at det jobbes nedenfra og oppover. Når trevarebredriftene lokalt får fortalt om situasjonen i byggenæringen overfor sine lokalpolitikere, så vil det være flere som kan bidra til at budskapet når fram både til regjeringen og til SV som regjeringspartner i budsjettet.
- Måtte permittere i høst
Torbjørn Hjelden er daglig leder og medeier i trevarebedriften Grande Fabrikker AS og styreleder i Norske Trevarer Møre og Romsdal. Denne uka møtte han raumaordfører Yvonne Wold (SV), for å legge fram utfordringene som Grande og norske trevarebedrifter nå står overfor.
- Grande hadde et kjempeår i 2022, men det begynte å stramme seg skikkelig til utover i 2023, og i siste kvartal var vi dessverre nødt til å permittere ti av våre ansatte, fortalte Grande-sjefen i møtet med raumaordføreren.
- Vi får trolig røde tall i 2023, og det er uvanlig for oss. Sjøl om det ser litt bedre ut nå, så er utfordringene langt ifra over. Derfor er det så viktig at myndighetene blir godt informert om situasjonen. Byggenæringen i Norge blør, og det er svært viktig at myndighetene nå bidrar til økt byggeaktivitet og bedre rammebetingelser for byggenæringen, også når det gjelder permitteringsregelverket, mener Torbjørn Hjelden.
- Bringer innspillene videre
Raumaordfører Yvonne Wold bringer nå signalene fra Grande og trevarebransjen videre i sitt parti, både overfor SVs representant på Mørebenken og overfor SV-politikerne på Stortinget.
- Innspillene fra trevarebransjen lokalt er veldig verdifulle for SV, både i utformingen av politikken og i forhandlingene med regjeringspartiene. Vi jobber hele tiden med hvordan vi kan bidra til økt aktivitet i næringen og i distriktene, og er også opptatt av ulike virkemidler, sier raumaordføreren.
- Både milliardene til Husbanken og mer bygging i offentlig regi er tiltak som jeg oppfatter at vi er enige om. Nå har Grande og trevarebransjen også formidlet tydelig hva man tenker om permitteringsregelverket, og hvor viktig det er å gi permitterte mulighet for videreutdanning.
- Dette høres viktig ut for å beholde kompetanse og folk, og er blant mange gode punkt som jeg vil videreformidle i SV, sier Yvonne Wold.
Frykter stort kompetansetap
Hilde Widereø Wibe er glad for at flere bidrar til å fremme budskapet om situasjonen i byggenæringen inn mot det politiske miljøet, også lokalt.
- Det er veldig viktig at vi også jobber nedenfra og oppover for å nå bedre fram med budskapet. Byggenæringen sliter tungt, og nå begynner vi endelig å få forståelse for at én næring alene ikke kan ta ansvaret for nedkjølingen av norsk økonomi, sier Wider Wibe.
- Det skjer nå en massiv nedbemanning i byggenæringen, og vi frykter for et betydelig kompetansetap i bransjen før byggeaktiviteten tar seg opp igjen. Byggenæringen er spredt over hele landet og er en svært viktig sysselsetter rundt om i kommune-Norge.
- Har vært en stor drivkraft
- Når den private byggeaktiviteten har vært lav i tidligere tider, så har myndighetene bøtet på dette med klassisk motkonjunktur-politikk for å sikre oppdrag til bedriftene. Vi trenger nå sårt aktiviteter på alle nivå, både i kommune, fylke og stat, mener Norske Trevarer-lederen.
- Og vi trenger at man på kommunalt nivå sørger for raskere saksbehandlingstider på byggesaker, at man setter i gang med gryteklare byggeprosjekter for barnehager, skoler, flyktningeboliger, helsehus og gamlehjem.
- I tillegg er dette tiden for igangsetting av rehabilitering på eksisterende bygg. Nasjonalt har utvidede rammer for Husbanken vært et viktig tiltak, hvor SV har vært en viktig støttespiller, påpeker Hilde Widerøe Wibe.
- Haster med permitteringsreglene
- Men permitteringsregelverket er det som haster aller mest nå. Det innebærer å sikre kortere arbeidsgiverperiode og en lengre periode der bedriftene kan permittere. For det er mye som tyder på at denne krisen kan bli mer langvarig enn 26 uker, slik permitteringsreglene er nå.
- Og i tillegg er det også viktig at de som er permitterte umiddelbart må få mulighet til å ta videreutdanning, for eksempel på fagskolenivå, slik at krisen kan brukes til en nødvendig utvikling av bedriftene.