Mona (52) kombinerer full jobb med teorikurs, utdanner seg til snekker
Mona Egeland Ravndal er produksjonsmedarbeider ved NorDan på Moi i Rogaland. På forsommeren i år tok hun eksamen i teoridelen av svennebrevet i snekkerfaget.
Mona Egeland Ravndal er produksjonsmedarbeider ved NorDan på Moi i Rogaland. På forsommeren i år tok hun eksamen i teoridelen av svennebrevet i snekkerfaget.
- For meg har denne muligheten for utdanning vært kjempeviktig. Jeg har videregående skole fra før, og nå får jeg formell utdannelse som faglært snekker.
Dette sier produksjonsmedarbeider Mona Egeland Ravndal ved NorDan-fabrikken på Moi i Rogaland.
- Jeg har litt varierte arbeidstider i produksjonen, og da går det ganske greit å studere når det passer meg. Utdanningen skal jo ikke bare passe i forhold til jobben, den må kunne tilpasses til familie og fritid også. Men man får jo ikke dette til hvis man ikke er ganske strukturert og målbevisst på hva man vil prioritere.
Støtte til utvikling av utdanning
- Dette er et digitalt kurs som gjør det mulig å ta svennebrev som snekker mens man er i full jobb. Det er en fin måte å kunne gå fra å være ufaglært til å bli faglært snekker, sier Monica Wærdahl Eriksen, som er ansvarlig for forretnings- og medlemsutvikling i Norske Trevarer.
Dette er også er et unikt utdanningstilbud for elever som ikke har snekkerfaglinje i sitt eget område. Gjennom denne ordningen kan man gå rett inn i bedrift etter første året på videregående skole og så ta teorien gjennom det eksamensforberedende kurset.
- Det har vært noen barnesykdommer i innkjøringsfasen av dette opplegget, og vi ser at konseptet fortsatt knirker litt innimelom. Det prøver vi å løse etter beste evne sammen med våre leverandører, for vi ser at for mange så er dette en veldig fin måte å kunne ta teoridelen til svennebrevet i snekkerfaget på.
Består av fire moduler
Det eksamensforberedende kurset i snekkerfaget består av fire moduler, der den første modulen er obligatorisk for alle.
Når man har bestått grunnmodulen så må kandidatene velge fordypningsmodul, som enten er innen dør og vinduer, trapper eller innredninger. Dette er avhengig av hvilken fordyping man skal ta svenneprøven i.
Fordypningsmodulene er bygget opp på samme måte som grunnmodulen, der kursdeltakerne får tilgang på̊ videoer og anbefalt faglitteratur, samt spørsmål og oppgaver som skal leveres inn til veilederen.
Tilbakemeldingene fra veilederen leder kandidatene videre i prosessen fram mot teorieksamen, som vanligvis arrangeres i slutten av hvert halvår.
- Ferdig med teorieksamen
- Jeg tok teorieksamen på forsommeren i år, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Nå har jeg igjen to av til sammen fire år med jobbing i NorDan før jeg kan avlegge svenneprøven i snekkerfaget, sier Mona Egeland Ravndal.
- Det er jo noe jeg gjerne skulle hatt litt mer hjelp til underveis, for man blir sittende litt aleine med en del ting. Samtidig er jeg veldig godt fornøyd med oppfølgingen jeg fikk i forbindelse med oppgaveskrivingen. Veiledningen fungerte kjempebra.