Onsdag 4. desember skal Østfold fylkeskommune bestemme seg for hva de vil tilby unge østfoldinger som ønsker å utdanne seg til å bli snekkere.
- Det som skjer nå betyr veldig mye for oss, sier en engasjert Arild Bergersen, som er daglig leder i trevarebedriften Løken Trevare AS på Ørje i indre Østfold.
- Vi er godt og vel 40 ansatte hos oss, og om ikke så altfor lenge skal åtte-ti trappe ned og bli pensjonister. Vi er derfor avhengig av å rekruttere yngre folk inn i bedriften, og det får vi ikke til om vi ikke har et godt skoletilbud i rimelig reiseavstand fra der bedriftene våre holder til.
- Langt dårligere løsning
Østfold har fram til nå hatt et utdanningstilbud i snekkerfaget ved Greåker videregående skole sør i fylket.
- Nå foreslår fylkeskommunen at tilbudet i Greåker skal legges ned og erstattes med et såkalt 1+3-tilbud, som innebærer at snekkerelevene går bare ett år på videregående skole og så tre år i læretid i bedriften, sier Arild Bergersen.
- Dette er en løsning som er langt dårligere både for elevene og trevarebedriftene, og paradoksalt nok også dyrere for Østfold fylkeskommune. Som eier av de videregående skolene ønsker jo fylkeskommunen å spare penger på dette, men tallene våre viser at det tvert imot blir mye dyrere.
- Når elevene skal ut i bedrift allerede etter ett år på videregående skole, i stedet for dagens 2+2-ordning med to år på skole og to år som lærling i bedriften, så påfører dette ekstra kostnader både for bedriften og fylkeskommunen. I tillegg blir det jo langt mer reising og mindre attraktivt for elevene, mener lederen i Løken Trevare.
- Et tilbud som dekker hele fylket
I stedet for et nedlagt snekkertilbud ved Greåker videregående skole, slik altså Østfold fylkeskommune nå foreslår, så ønsker trevarebransjen at skoletilbudet opprettholdes med en halv snekkerklasse i ytre Østfold og en halv klasse ved et nyopprettet snekkertilbud på Mysen i indre Østfold.
- Blir det for lange reiseavstander så greier vi ikke å tiltrekke oss ungdommene. Derfor har trevarebedriftene i indre Østfold ikke hatt særlig stor effekt av snekkertilbudet i ytre Østfold. Det blir for langt unna for oss, både for elevene og bedriftene. Derfor må vi ha et godt tilbud som dekker hele fylket, mener Arild Bergersen.
Samler flere trevareaktører
Inn mot møtet i Østfold fylkesting 4. desember jobber trevarebedriftene nå sammen med bransjeforeningen Norske Trevarer og opplæringskontoret TreRingen for at det blir etablert et skoletilbud i snekkerfaget både i indre og ytre Østfold.
- Vi trenger et godt skoletilbud for å kunne rekruttere yngre folk og lærlinger inn i trevarebransjen og inn i snekkerfaget. Det er ingen tvil om at det er myndighetenes hovedansvar å legge til rette for et utdanningstilbud som næringslivet og bransjen trenger, påpeker styreleder Anders Ek i Norske Trevarer Østfold.
- Vi kjemper nå med nebb og klør for å opprettholde det tilbudet vi allerede har, samtidig som trevarebedriftene i indre Østfold garanterer lærlingeplasser til sju-åtte elever ved et nyopprettet snekkertilbud ved Mysen videregående skole.
- Dette er en veldig viktig sak for trevarebransjen, og derfor jobbes det nå såpass hardt for at vi skal opprettholde det skoletilbudet vi allerede har, samtidig som vi fornyer skoletilbudet i tråd med det som både trevarebedriftene, ungdommene og samfunnet trenger, sier Anders Ek.
- Da gir det lite mening å legge ned et eksisterende skoletilbud, for så å erstatte det med et tilbud som er dyrere både for fylkeskommunen og bedriftene, samtidig som det er mye dårligere for elevene.
- Alvorlig om skoletilbudet legges ned
- Det er alvorlig om skoletilbudet i Østfold legges ned. Uten snekkerutdanning vil det bli langt vanskeligere å få tak i arbeidskraft for våre medlemsbedrifter, noe som kan svekke bedriftenes evne til å møte framtidige krav til kvalitet, bærekraft og leveranser til offentlige oppdrag, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske Trevarer.
Erfaringen fra andre fylker uten skoletilbud i snekkerfaget viser at lærlingeordninger og fagkompetanse gradvis forsvinner når slike opplæringstilbud uteblir.
- Dette handler om at vi må ivareta alt fra kulturarv, tradisjonelle ferdigheter og ikke minst lokalt næringsliv, sier Widerøe Wibe.