- Her har snekkerne tidligere jobbet som kokk, daglig leder, grafiker, IT-utvikler og i oljen

Publisert

Rune Balto Strønes eier og daglig leder i Strønes Snekkerverksted AS.

- Av våre ansatte er det bare jeg som er utdannet i snekkerfaget rett etter grunnskolen. Resten har begynt hos oss i voksen alder og har erfaringer fra veldig ulike bransjer før de begynte begynte her.

Dette sier daglig leder Rune Strønes i Strønes snekkerverksted AS Indre Østfold kommune. Bedriften har ni ansatte i alderen fra 15 til 61 år, og i fjor ble Strønes kåret til årets småbedrift i norsk trevarebransje.

- Vi har én av våre ansatte som kommer fra oljebransjen, én som har studert akademiske fag før han bestemte seg for at han heller ville bli håndverker, én som har jobbet med utvikling av dataprogrammer, én som har vært kokk, én grafiker og én som har vært daglig leder, smiler Rune Balto Strønes.

- Det er jo litt morsomt, det er jo det. Men samtidig ligger det et mer alvorlig bilde bak dette. Vi er jo veldig godt fornøyd med de folka vi har, så det er ikke der problemet ligger.

- Men vi skulle gjerne sett at rekrutteringen til snekkeryrket i større grad skjedde gjennom at yngre folk allerede i ungdommen ville lære seg snekkerfaget.

- Vil ha de unge i vår retning
- Vi har mye å gjøre hos oss, og vi tar mer enn gjerne imot alle de som ønsker å gjøre en god jobb innenfor snekkerfaget. Alle som jobber som snekker hos oss har tatt svennebrev i snekkerfaget her hos oss, og det er jo bra.

- Men jeg ivrer altså veldig for at vi skal inspirere de unge til å gå i vår retning. Fortsatt er det altfor få ungdommer som veit hvilke muligheter som ligger innenfor snekkerfaget og trevarebransjen.

- Denne utfordringen står vi jo overfor når det gjelder nesten alle praktiske fag, og da rammer det jo også vår bransje, påpeker Rune Balto Strønes.

- Vi må bare jobbe på flere fronter samtidig for å holde trykket oppe. I Indre Østfold prøver vi blant annet å knytte lokal ungdom tettere sammen med lokalt næringsliv for å styrke rekrutteringen til bedriftene.

- Det er jo i eksisterende næringsliv at mye av næringsutviklingen skjer, også når det gjelder å skape flere arbeidsplasser.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: