- Det er en sterkt økende interesse for hva treet kan bety for helse og inneklima

Publisert

Janne R. Werdal er salgs- og markedssjef ved Hamran Snekkerverksted AS på Snartemo i Agder. I fjor vant Hamran en prestisjekontrakt med leveranser av paneler i lokalprodusert sørlandsk eik til det nye Regjeringskvartalet i Oslo, og nå merker agderbdriften også er økende interesse for effekten på helse og inneklima ved bruken av treet som materiale.

- Jeg tror alle kjenner hvor godt det er å komme inn i et rom av tre. Nå forskes det mye på hva treet kan bety for inneklima, miljø og livskvalitet, og denne kunnskapen ønsker vi å dele med flere.

Janne R. Werdal forteller engasjert om interessen blant kunder og samarbeidspartnere om hva treet som råvare og materiale kan bety også for helse, livskvalitet og innemiljø, og hvilke resultater forskningen begynner å gi på dette området.

Werdal er salgs- og markedssjef ved agderbedriften Hamran snekkerverksted AS, som deler studiolokaler på Skøyen i Oslo med rogalandsbedriften Meling AS.

Utvikling over tid
- Vi er veldig opptatt av å lage kvalitet og skikkelige ting, og vi har over tid sett en økende interesse både for hvor råvarane kommer fra, for håndverket og kvaliteten bak det som lages, og at det vi lager skal ha lang levetid.

- Nå ser vi altså en økende interesse for hva dette kan bety også for inneklima, helse og velvære. Dette henger jo sammen med alt det andre vi gjør, så derfor inviterte vi nylig til en åpen ettermiddag med helse og inneklima som tema, sier Werdal, og viser til en overveldende stor interesse for arrangementet.

- Det vakreste materialet
Trond Hamran er eier og daglig leder ved familiebedriften på Snartemo i Agder. Han har over flere år vært sterkt opptatt av økt bruk av norske råvarer gjennom bevisst fokus på stell, kvalitet, hogst og behandling.

- 80 prosent av den norske eikebestanden ligger her i Agder, så vi ligger midt i smørøyet. Samtidig er det bare en bitte liten del av denne råvaren som har gått til produksjon av møbler, gulv, paneler og innredninger.

- Eika er det vakreste, mest varige og mest anvendelige materialet vi har i Norge. Vi har prøvet, feilet og kommet fram til det vi nå med stolthet kaller sørlandsk eik, og nå er Regjeringskvartalet det neste store prestisjeprosjektet for oss.

- Sterkere framtidstro
Også Trond Hamran ser en økende interesse for historien og de lange linjene bak det de gjør, og i dette kommer også en økende bevisstgjøring på helse, livskvalitet og bærekraft.

- Dette er en trend som er positiv for vår bransje. Som produsenter trenger vi gode råvarer, og derfor har vi gått tilbake til skogen igjen. Det gir ikke bare mening og inspirasjon, men også en sterkere framtidstro for norsk trevarebransje.

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Nyhetsbrev fra Norske Trevarer

Avmeldingen er mottatt!

E-post: