Norsk furu og franske bobler
For møbelsnekker Chris Roth har “jobb” alltid en positiv klang. Arbeidet han gjør er nemlig hans største lidenskap.
For møbelsnekker Chris Roth har “jobb” alltid en positiv klang. Arbeidet han gjør er nemlig hans største lidenskap.
28 år gamle Chris Roth fra Alsace i Frankrike kom til Stavanger i 2018 som utvekslingsstudent. Gjennom Erasmus-programmet tok han en del av skolegangen sin her.
– Jeg likte landet, og ønsket å finne en norsk trevarebedrift hvor jeg kunne utvikle meg som møbelsnekker.
Det fant han hos Os Trekultur i Østerdalen.
– Her trives jeg utrolig godt. Sammen med hyggelige og gode kollegaer får jeg mange muligheter til faglig utvikling.
At han fant veien inn i trevarebransjen takker han faren for, som har jobbet med tre hele livet.
– Det er noe spesielt ved å skape noe fra bunnen av. Å holde en planke i hendene og til slutt stå igjen med et ferdig produkt, og å vite at det er dine hender og ditt hode som har lagd dette resultatet. Det er virkelig inspirerende.
Hos Os Trekultur jobber han som innredningssnekker, med hovedansvar for kjøkken. Han har også lært å håndtere bedriftens CNC-maskiner, som krever teknisk og digital kompetanse. Kombinasjonen gir en ordentlig variert arbeidshverdag.
– Den ene dagen kan jeg lime kasser, høvle, dimensjonere og sage stolper, mens jeg dagen etter kan programmere CNC-maskiner.
Ifølge Chris er dette noe av det beste med trevarebransjen.
– Å kombinere det tradisjonelle håndverksfaget med programmering og moderne teknikk, gjør hver uke ulik og spennende.
Møbelsnekkeren er opptatt av at kundene ikke bare skal få vakre, men også praktiske resultater.
– Kjøkkenet skal være enkelt og effektivt å bruke. For eksempel må vi da vurdere hvor kokeplaten skal stå i forhold til kjøleskapet. Å tenke praktisk gjennom hele arbeidsprosessen er nødvendig.
Til tross for at han synes at både håndverket og teknologien er spennende, legger han ikke skjul på hva som er hans viktigste verktøy.
– Vi kan utrette mye ved hjelp av verktøy, men man kommer ikke langt uten å ha hodet med seg. Alt krever et forarbeid, og alt krever logisk eller kreativ tenkning. Hodet er derfor mitt viktigste verktøy.
På spørsmål om hva som er det morsomste han gjør på jobben, kommer svaret kontant.
– Det er rett og slett yrket mitt, i sin helhet. Jeg tenker aldri at «uff, nå skal jeg jobbe i åtte timer». Å lage fantastiske produkter og løsninger i tre er jo min største lidenskap!
Noen jobber synes han likevel er ekstra artige, som den som minnet han om hjemlandet.
– Kunden ønsket et eget vinrom, og midt i rommet lagde vi en stolpe med mange hull i til å lagre flasker med champagne. Det var utfordrende å finne de riktige diameterne og vinklene, men med kombinasjonen norsk furu og franske bobler ble resultatet skikkelig fint!
Chris har ikke tenkt seg tilbake til Frankrike med det første. Han har nemlig kjøpt et gammelt hus, hvor egen kompetanse har kommet godt med i restaureringsarbeidet.
– Her har jeg i grunnen gjort alt det en snekker kan gjøre. Jeg stod for mange prosesser, fra start til slutt. Dette lærte jeg mye av, som jeg tar med meg videre inn i jobben.
Chris er opptatt av å tenke miljø i arbeidet han gjør, og forteller at han og kollegaene forsøker å gjenbruke materialer som blir til overs. I tillegg til å gjøre miljøvennlige tiltak i bedriftene, mener han at hele industrien kan bruke mer lokale ressurser.
– Norge har mye god skog, og varetransport over landegrenser er lite klimavennlig. Heldigvis benytter trevarebransjen seg i stor grad av norske trær.
For at næringen og bransjen skal fortsette å være bærekraftig, minner Chris om at en helhetstankegang må til.
– For eksempel må det følges opp med beplantning av ny skog. Bare slik kan også kommende generasjoner få lage fine og nyttige produkter av norske, lokale trær.
Vil du vite mer om snekkerfaget og tilhørende utdannings- og jobbmuligheter? Ta en titt på blisnekker.no!