Tre, mekk og maskin
Foto: Sandvik Foto.
Svein Eirik Solbakk har jobbet i Lian Vinduer siden han var lærling i samme bedrift. Med stor interesse for teknikk, har snekkeren i dag hovedansvar for bedriftens maskinpark.
Foto: Sandvik Foto.
Svein Eirik Solbakk har jobbet i Lian Vinduer siden han var lærling i samme bedrift. Med stor interesse for teknikk, har snekkeren i dag hovedansvar for bedriftens maskinpark.
35 år gamle Svein Eirik har alltid vært like opptatt av mekanikk som snekring. Å lande på et yrkesvalg var derfor ikke lett. Et år på folkehøyskole hjalp han å stake ut kursen.
– Her gikk jeg en linje som het Tre og mekk. Det året konkluderte jeg med at det var snekkerveien jeg ville gå.
Etter to år på snekkerlinja på VGS, startet han sin karriere som lærling i Lian Vinduer AS på Kyrksæterøra. Han la likevel ikke fra seg sin andre store hobby.
– Jeg har skrudd på mopeder og motorsykler siden jeg var guttunge, og bygde like godt et bilverksted hjemme. Slik har jeg enkel tilgang til å drive med interessene mine også etter jobb.
Interessen for mekanikk skulle vise seg å komme godt til nytte også på arbeidsplassen.
I dag er Svein Eirik maskinbas, og fungerer dermed som en formann med hovedansvaret for bedriftens maskinpark. Han jobber i selve vindusproduksjonen, er operatør på maskinene og gjør også vedlikehold av disse.
En del av jobben går ut på å programmere CNC-maskinene. Dette er maskiner som ved hjelp av en datamaskin kan lage mange like og komplekse deler, i for eksempel tre. CNC betyr datamaskinbasert numerisk styring (computer numerical control).
– Et eksempel er høvelmaskinen som freser, høvler ut og profilerer et emne. Felles for dem alle er at de er komplekse maskiner som på ulike måter bearbeider treverk.
Han forteller at han var tidlig ute med å finne ut av maskinene på arbeidsplassen, uten at dette stod i hans jobbeskrivelse.
– Om man har interesse for noe, har man sjelden noe å tape på å være nysgjerrig. Tvert imot får man gjerne spennende utfordringer i retur.
Essensen i det Svein Eirik liker så godt, er å lage flotte vinduer ved hjelp av bedriftens maskiner. Selv om produksjonen til dels er automatisert, må man selv gjøre mange justeringer og innstillinger.
– Det krever en del erfaring for å bli god på dette, men prosessen er veldig artig.
Som snekker er han likefullt opptatt av kjernen i yrket.
– Vi jobber med treet, som er en naturlig ressurs og dermed mer miljøvennlig enn for eksempel aluminium, plast og stål. Det i seg selv gjør bransjen vår bærekraftig. Det blir bare viktigere og viktigere å foredle de naturressursene vi allerede har.
Selve materialet har egenskaper han setter pris på.
– Ettersom det er et naturmateriale, er tre formbart på en forholdsvis lett måte. Treet er varmere, sammenlignet med mange andre materialer.
Et av de første prosjektene Svein Eirik gjorde, var å lage skråvinduer i forskjellige fasonger.
– Her var det selve håndarbeidet som gjaldt, uten bistand fra maskiner. Det er spennende når det er opp til enn selv å få det fint, ene og alene ved hjelp av hodet og hendene.
Å være engasjert i arbeidet er en forutsetning for å lykkes. Svein Eirik tror også at det er lurt å tre ut av komfortsonen.
– Det er viktig å tørre å prøve, selv om noe kanskje virker vanskelig eller avansert. Alt kan læres når man tar tiden til hjelp.
Trevarebransjen gir så mange muligheter, og ifølge maskinbasen fra Trøndelag handler det i stor grad om hva du gjør det til selv.
– Stå på, vær fleksibel og vis initiativ. Ved å oppsøke utfordringene som passer deg, kan du få til så mangt!
Vil du vite mer om snekkerfaget og tilhørende utdannings- og jobbmuligheter? Ta en titt på blisnekker.no!